Konut piyasasında son durum nedir, ev almak için doğru zaman mı?

Türkiye'de konut fiyatlarının ateşinin düşmesi için beklentiler devam ederken piyasa takibi de sürüyor. Konut fiyatları vatandaşların gündeminde yer alırken konut alımından doğu zaman da araştırılmaya devam ediyor.
Konut piyasasında son durum nedir, ev almak için doğru zaman mı?

Türkiye'de pandemi dönemi sonrası en çok fiyat artışı şüphesiz konutta yaşandı. Konut fiyatlarının artması ile beraber dar ve orta gelirlinin de konuta ulaşması zorlaştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Konut Fiyat Endeksi (KFE) olmak üzere sektördeki önemli araştırmalar, fiyatlardaki reel düşüşün yüzde 16'yı aştığını gösterirken ev almak isteyenler de ''Ev almak için doğru bir zaman mı?'' sorusuna yanıt aramaya başladı.

Son dönemde konuta olan talep azalırken, konut satış fiyatlarının reel olarak gerilediği açıklandı. TCMB Konut Fiyat Endeksi, Mart 2024'te aylık yüzde 1,2 ve yıllık yüzde 52 arttı. Konut fiyatlarındaki artış enflasyon oranının 16,5 puan altında kalırken Konut Fiyat Endeksi martta yıllık bazda İstanbul'da yüzde 40,4, Ankara'da yüzde 63,9, İzmir'de yüzde 49,5 yükseldi.

KONUT ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN NEDİR?

Konut maliyetlerinde artış devam ederken uzmanlar bu artışa karşın satış fiyatlarındaki artış hızının azaldığını belirtti. Şirketlerin konut fiyatlarındaki güncellemelerini uzun süreli yaptığı ifade edilirken uzmanlar piyasanın da daraldığını belirtti. Gayrimenkul sektöründe çeşitli nedenler satışların azaldığını ifade eden uzmanlar, satış fiyatının da düştüğünü belirtti. Uzmanlar konut alımı için şu anın doğru zaman olduğunu belirtti. Gayrimenkul sektöründe satışların yavaşlaması ve yüksek maliyetler nedeniyle üretimde de gerileme olduğu belirtilirken bu durumun mevcut konut satışları için bir alım fırsatı olduğu belirtildi.