Kredi ve kart borcu olanlara meclisten müjdeli haber verildi kara liste sicil affı geliyor

Yaklaşık 10 milyon kişiyi ilgilendiren kara liste sicil affı meclisten geçti. Özellikle de pandemi döneminde bankalara olan borçlu kişi sayısı rekor seviyede artarken borcunu ödeyemeyen kişilerin büyük bir bölümü kara listeye girmişti. Kara listeye af müjdesi geldi.
Kredi ve kart borcu olanlara meclisten müjdeli haber verildi kara liste sicil affı geliyor

Koronavirüs salgını döneminde verilen ucuz kredi paketleri ile bankalara olan borçlu kişi sayısı büyük bir hızla artarken salgının beklenenden daha uzun sürmesi ile borçlarda ödeme sıkıntısı yaşanmaya başlanmıştı. Borcumu ödeyemiyorum diyen kişilerin sayılarının artması ile pandemi döneminde borç erteleme imkanı sunulsa da yine de çok sayıda kişi ve esnaf kara listeye girmişti. 

Kredi sicili bozulan bu kişiler daha sonra açıklanan ucuz kredi desteklerinden de yararlanamazken kara liste affı gündeme gelmişti. Kredi borcu, kredi kartı borcu, çek ve senet borçları nedeniyle kara listeye düşen kişilere meclisten müjdeli haber geldi. 

KARA LİSTE AFFI MECLİSTEN GEÇTİ! KREDİ SİCİLİ SİLİNECEK Mİ?

Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından tutulan kayıtlara giren ve kredi sicili bozulan kişiler halk arasında kara liste olarak anılan özel bir listeye alınıyordu. Bu listede olan kişilere bankalar kredi onayı vermezken yine kredi kartı onayı, kredili mevduat hesabı gibi bankalar tarafından sunulan kredili ürünlerden de yararlanmalarına izin verilmiyordu. Kara liste affı 2022 bu nedenle büyük önem taşırken düzenlemeden 10 milyon kişinin yararlanması bekleniyor. 

Kredi ve kart borcu olanlara meclisten müjdeli haber verildi kara liste sicil affı geliyor

KARA LİSTE AFFI 2022 ÇIKTI MI, NE ZAMAN ÇIKACAK?

Sicil affı olarak ta anılan kara liste affını içeren ve yaklaşık 10 milyon kişinin yararlanacağı düzenleme meclis genel kurulundan geçirildi. Meclis genel kurulu tarafından kabul edilen düzenleme kapsamında karşılıksız çıkan çeki protesto edilmiş, senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemeyen kişilere af müjdesi verildi. 

KARA LİSTE AFFI KİMLERİ KAPSAYACAK?

Düzenleme 1 Ekim 2022 tarihi ve öncesine ait borçlarını ödemekte zorlanan kişileri kapsarken yasanın uygulamaya girmesinin ardından Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne bildirilen kişilerin ve kredi müşterilerinin, borçlarının ödenmesi, geciken kısmının 1 Haziran 2023’e kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması şartı ile kara listeden çıkacak. Bu kişiler böylelikle kara listeden çıkacak ve tekrar bankaların sunmuş olduğu ucuz kredi paketleri ile kredi kartı ve kredili mevduat hesabı gibi ürünlerinden yararlanma imkanı elde edecekler. Söz konusu düzenleme Resmi Gazete ile yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek.