Kripto para ve borsaya vergi şoku

Yatırımcıların canını sıkacak haber geldi. Özellikle son aylarda kripto para ve borsaya vergi geleceğine dair birtakım iddialar ortada dolanıyordu. Yeni vergi düzenlemelerinin kapıda olduğu ifade edildi.
Kripto para ve borsaya vergi şoku

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf tedbirlerinin kararlılık ile uygulanacağını geçtiğimiz günlerde net bir şekilde ifade etti. Bakan Şimşek, yakın zamanda da enflasyonun düşmesi için yeni tedbirlerin alınacağının da altını çizdi. Peki, borsa ve kripto paraya vergi gelecek mi?

YÜZDE 15 ORANINDA KESİNTİ

Bakan Şimşek, yaptığı açıklamasında milletvekillerinin de tasarruf tedbirlerini dikkate alarak hareket etmesi gerektiğini belirtti. Yatırım ödeneklerinde yüzde 15 oranında kesinti yapılacağını ve fiziki ilerlemesi yüzde 75’ten fazla olan yatırım projelerine öncelik verileceğini belirtti. Diğer yandan kamu için bir süreliğine yeni proje alımının da durdurulduğu ifade edildi.

Tasarruf Paketinin bir sonraki aşamasının ise Kamu İhale Yasası’nı Avrupa standartlarına uygun hale getirmenin olacağı belirtildi. Şimşek, fon gelirlerinden alınan vergilerde de artış olabileceğini belirtti. Bu konuya ilişkin dünyadaki uygulamalardan örnek gösteren Maliye Bakanı, elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

“DÜNYADA DA BÖYLE..”

Şimşek, açıklamasında dünyada da sürecin bu şekilde vergilendirme yolu ile olduğunu ifade ederek, “Dünyada da böyle, bir gelir elde ediliyorsa bunun vergisi de olmalı. Kripto varlıklar, borsada işlem gören varlıklar, yatırım fonları vb. bunların disipline edilmesi lazım” dedi.

CİDDİ FON AKIŞI BEKLENİYOR

Enflasyonla mücadele çalışmalarını ele alan Bakan Şimşek, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Enflasyon kalıcı olarak düşecek. Ne örtük ne açık bir kur taahhüdümüz yok. Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var. Son 12 ayda yaklaşık 17 milyar dolarlık net yabancı girişi oldu. Yabancıların tahvillerdeki oranı yüzde 10’lara gidiyor. Enflasyonu indireceğimize dair güven arttığı zaman ben inanıyorum çok ciddi fon akışı olacak”

Yaşanan bu gelişmeler sonrasında milyonlarca yatırımcı kripto para ve borsa gelirlerine vergi gelip gelmeyeceğini gergin bir şekilde beklemeye başladı.