Kritik ayrıntı TBMM'de ortaya çıktı! 2 Bin TL'ye kadar icralık borçlar silinecek mi?

2 Bin TL’ye kadar olan icra borçlarının silinmesine dair ayrıntılar ortaya çıktı. İcralık olan borçlar silinecek mi? Hangi vatandaşların borçları silinecek? Alacaklı şirketler icra borçlarını silmek zorunda mı? İşte çok kritik gelişmenin ayrıntıları...
Kritik ayrıntı TBMM'de ortaya çıktı! 2 Bin TL'ye kadar icralık borçlar silinecek mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir süre önce bir açıklama yaparak vatandaşların 2.000 TL’ye kadar olan icra borçlarının tasfiye edileceğini duyurmuştu. AK Parti’de ekonomi alanında çok sayıda değişikliği içiren torba teklifi TBMM Başkanlığı’na sunmuştu. Bu torba teklif içerisinde 2.000 TL’ye kadar olan icra borçlarının tasfiye edilmesi de yer alıyor. AK Parti tarafından 2.000 TL’ye kadar olan icra borçlarının silinmesi şeklinde ilan edilen kanun teklifine dair ayrıntı ise bu teklifin TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında ortaya çıktı.

2 BİN TL'YE KADAR OLAN İCRALIK BORÇLAR SİLİNECEKTİ!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 5 Eylül tarihli konuşmasında, “15 Ağustos 2022 tarihinden önce icra takibi başlatılmış 2 Bin TL ve altındaki alacakların gider gösterilerek vergiden düşürülebilmesini ve tasfiyesini sağlıyoruz. Yaklaşık 10 milyon dosya ve yaklaşık 5,5 milyon vatandaşımız icra takibinden kurtulmuş olacak.” açıklamasını yapmıştı.

KRİTİK AYRINTI ORTAYA ÇIKTI!

Kanun teklifi görüşmesinde ise çok önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. Şirketlere borçları olan vatandaşların bu borçlarını şirketler silmek zorunda olmayacaklar. Şirket bu alacağından vazgeçmek istemezse herhangi bir zorlama ile karşılaşmayacak. Hatta şirketler bir vatandaşın icra borcunu silip vergiden düşebilecek ama aynı şirket isterse bir diğer vatandaşın borcundan vazgeçmeyebilecek.

ŞİRKETLER İCRALIK ALACAKLARINI SİLMEK ZORUNDA DEĞİL!

Muhalefet partilerinin milletvekillerinin bu kanun teklifine eleştiri getirmesi üzerine cevap veren AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, “Şirketlere bu alacaklarını silmeleri için bir zorlama getirilmiyor. Sadece özendirici bir madde var.” dedi.

KOMİSYON BAŞKANINDAN TÜM BORÇLAR SİLİNSİN ÖNERİSİ

TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz ise, “Şirket bu borçları silecekse hepsini silsin. Silmeyecekse de hiç birini silmesin. Eğer af getiriyorsak buna tüm vatandaşları dahil etmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

DEVLET ÖZEK SEKTÖR BORÇLARINI SİLME YETKİSİNE SAHİP DEĞİL!

Yaşanan tartışmada Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Ayşe Dilbay da söz alarak, “Bu 2.000 TL ve altındaki icralık borçlar genellikle elektrik, su, doğalgaz ve GSM şirketlerine vatandaşların olan borçlarıdır. Alacaklılar özel sektöre ait şirketlerdir. Biz bunları devlet olarak silme hakkına sahip değiliz. Sadece özendirici olabiliriz.” şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TASFİYE EDİLECEK DEDİ SİLİNECEK DEMEDİ!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2.000 TL altındaki borçların silineceğini açıkladığını hatırlatan muhalefet milletvekillerine yanıt veren Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, “Cumhurbaşkanımız üzerinde konuşulan bu borçların tasfiye edileceğini söyledi. Borçları siliyoruz şeklinde açıklama yapmadı.” dedi.