Maske cezası ödeyenlere para iadesi mi yapılacak?

TBMM Başkanlığı'na verilen son torba teklif ile pandemi sürecinde maske cezası kesilen vatandaşların bu cezaları siliniyor. Peki maske cezası ödeyenler ödedikleri paraları geri alabilecekler mi?
Maske cezası ödeyenlere para iadesi mi yapılacak?

Türkiye Büyük millet Meclisi /TBMM) Başkanlığı'na AK Parti grubu tarafından içerisinde ekonomi alanında bazı düzenlemelerin olduğu 48 maddelik bir torba kanun teklifi verildi. Bu teklif içerisinde en dikkat çekici olan madde ise pandemi döneminde vatandaşların maske takmadıkları için kendilerine kesilen idari para cezalarının silinmesini içeren teklif oldu. Bu teklif kabul edilirse tüm maske cezaları iptal edilerek silinecek. Peki maske cezasını ödeyenler ne yapacak? Maske cezasını ödeyen vatandaşlara para iadesi yapılacak mı? 

MASKE CEZALARI SİLİNİYOR!

TBMM'de görüşülecek olan torba teklif içerisinde maske cezalarına dair de bir madde yer aldı. Bu maddeye göre pandemi döneminde maske takılması zorunlu olan alanlarda maske takmayarak kuralı ihlal eden vatandaşlara kolluk birimleri tarafından kesilen idari para cezaları siliniyor. Bu maske cezaları henüz tebliğ edilmeyen vatandaşlara cezaların tebliğ edilmesine dair işlemler de durdurulacak. Teklif yasalaşır yasalaşmaz maske cezalarına dair tüm işlemler rafa kaldırılacak. 

MASKE CEZASI ÖDEYENLERE PARA İADESİ OLACAK MI?

Maske cezalarının silinmesine dair verilen kanun teklifi akıllara hemen bu cezayı ödeyen vatandaşlara herhangi bir para iadesi yapılıp yapılmayacağını getirdi. Kanun teklifinde bu hususu açıklayacak çok önemli bir ayrıntı bulunuyor. Teklif içerisinde, "Tahsil edilmiş olan idari para cezaları iade edilmez" şeklinde de bir kural yer alıyor. Buna göre maske cezası ödeyen vatandaşlar cezayı ödedikleriyle kalacaklar ve herhangi bir şekilde para iadesi alamayacaklar. 

MASKE CEZALARI NE ZAMAN SİLİNECEK?

Maske cezalarının ne zaman silineceği de merak ediliyor. Ancak bu konuda net bir tarih belli değil. TBMM'de torba teklif görüşülüp yasalaşacak. Ardından Resmi Gazete'de yayınlanarak bu torba teklifte yer alan maddeler yürürlüğe girecek. Yürürlüğe giriş tarihi itibariyle maske cezaları da silinmiş olacak.