Merkez Bankası'nın ne zaman faiz artırımı yapacağını açıkladılar!

Uluslararası kredi derecelendirme kurulu Fitch Ratings tarafından Türkiye’de Merkez Bankası’nın ne zaman faiz artırımı yapacağı açıklandı. Merkez Bankası ne zaman faiz artırımı yapacak?
Merkez Bankası'nın ne zaman faiz artırımı yapacağını açıkladılar!

Türkiye ekonomisine yön veren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası uzun bir süredir faiz indirimleri yaparak ekonomiyi yönlendiriyor. Yapılan faiz indirimlerinin neticesinde politika faizi yüzde 13 seviyesine kadar geriledi. Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu (PPK) Eylül 2022 toplantısı ise 22 Eylül 2022 tarihinde yapılacak. Bu toplantıdan da 100 baz puanlık faiz indirimi kararının çıkması bekleniyor. Bu beklenti gerçekleşirse politika faizi yüzde 12’ye düşmüş olacak.

FİTCH RATİNGS MERKEZ BANKASI FAİZ POLİTİKASI DEĞERLENDİRMESİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in üst düzey bir yetkilisi Türkiye ekonomisine yönelik Reuters’e önemli açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası’nın faiz politikasını değerlendiren yetkili, “Merkez Bankası faiz indirimi politikasını istikrarlı bir şekilde uyguluyor. Beklentimiz bu politikanın Haziran 2023’te yapılacak seçimlere kadar devam ettirilmesi. Eylül ayında 100 baz puanlık bir faiz indirimi gelebilir. Ardından ise Merkez Bankası faizleri daha fazla indirmeyi tercih etmeyecektir.” dedi.

NE ZAMAN FAİZ ARTIRIMI YAPILACAK?

Aynı yetkili Merkez Bankası’nın ne zaman faiz artırımı yapacağına yönelik ise, “Merkez Bankası seçimlere kadar faizleri sabit tutacaktır. Daha fazla faiz indirimi yaparak dolar kurunu alevlendirmek istemeyeceklerdir. Bu şekilde bir para politikası seçim öncesi hükümet için olumsuz bir referans anlamına gelir. Ancak Merkez Bankası Haziran 2023’ten sonra faiz artırımlarına başlayacaktır. Temmuz 2023 ilk faiz artırımının yapılacağı ay olabilir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin kredi notunu bir süre önce düşüren Fitch Ratings geçtiğimiz günlerde de Türkiye’nin büyüme tahminlerinde değişikliğe gitmişti. Buna Türkiye ekonomisi 2022’de yüzde 5,2, 2023 ve 2024’te de yüzde 2,9 oranında büyüme kaydedecek.