ÖTV indirimi 2022 son dakika gelişmeleri! Otomobilde ÖTV indirimi var mı, arabalar ucuzlayacak mı?

Otomobillerde yüksek ÖTV’den dolayı araç fiyatları oldukça arttı. Sıfır araba almak çok zorlaşırken yüzde 80 ÖTV dilimine girmeyen iki model kaldı. Peki ÖTV indirimi yapılacak mı? Son gelişmeler neler?
ÖTV indirimi 2022 son dakika gelişmeleri! Otomobilde ÖTV indirimi var mı, arabalar ucuzlayacak mı?

Türkiye’de otomobil piyasasının en büyük beklentisi ÖTV indirimi olmaya devam ediyor. Vatandaşlar ÖTV indiriminin olması durumunda sıfır arabaların fiyatlarındaki düşüş ile daha makul fiyatlarla araç sahibi olmak istiyorlar. Otomobil sektörü de yüksek ÖTV’den şikayet ediyor. Ancak ÖTV indirimi ile alakalı olarak henüz bir resmi açıklama yapılmadı. Peki 2022’de ÖTV indirimi olacak mı?

2 MODEL HARİÇ TÜM ARAÇLAR YÜZDE 80 ÖTV DİLİMİNDE!

Türkiye’de otomobil fiyatlarına gelen zamlarla beraber sıfır arabaların neredeyse tamamı en yüksek dilim olan yüzde 80 ÖTV dilimine girdiler. Yüzde 70 ÖTV diliminde ise sadece iki firmanın iki model aracı kaldı. FİAT Egea’nın en düşük donanıma sahip aracı ile Hyundai İ10’un en üst donanımı hariç diğer versiyonları yüzde 70 ÖTV dilimindeler. Diğer tüm otomobil modelleri için vatandaşlar yüzde 80 ÖTV ödemek zorunda kalıyorlar.

ÖTV İNDİRİMİ VAR MI?

ÖTV indirimi yapılabilmesi için ÖTV matrahlarının yeniden belirlenmesi gerekiyor. Bu matrahlar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirleniyor. Ancak bu konuda herhangi bir çalışma yapılmadığı biliniyor. ÖTV indirimi yapmanın doğru olmayacağı kanaatine varan yetkililer bunu gündem maddesi haline getirmediler. En azından 2022’de ÖTV indirimi yapılmamasına kesin gözüyle bakılıyor.

NEDEN ÖTV İNDİRİMİ YAPILMIYOR?

ÖTV indirimi yapılmamasının iki ana nedeni var. Esasında şu anda ÖTV indirimi yapılsa dahi arz sorunundan dolayı sıfır kilometre otomobil satın almak isteyecek olanlar bu araçları satın alamayacaklar. Devlet açısından ise bu durum önemli bir sorun teşkil ediyor. Devletin ek bütçede bir ÖTV hedefi bulunuyor. Bu hedefin yakalanabilmesi için yüksek ÖTV’nin devam etmesi gerekiyor. Ancak arz sorununun çözülmesi durumunda yapılacak olan ÖTV indiriminde araç satış adetleri artacağı için ÖTV indirimi yapılabilir. Bu şekilde devlet otomobilde ÖTV kaybı yaşamayacak. ÖTV indiriminin yapılabilmesi için otomobil sektörünün arz sorununu aşması gerekiyor.