S&P Türkiye'nin kredi notunu düşürdü!

Türkiye ekonomisi ile alakalı olarak uluslararası finans kuruluşlarından yeni değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Türkiye’nin kredi notunu düşürdü.
S&P Türkiye'nin kredi notunu düşürdü!

Türkiye ekonomisinde tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Ekonomik görünüme dair önemli veriler açıklanıyor. Uluslararası finans kuruluşları ise Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirme yapmayı sürdürüyorlar. Son olarak Standard & Poor’s (S&P) tarafından Türkiye’nin kredi notu ile alakalı olarak yeni bir karar verildi.

TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTUNU DÜŞÜRDÜLER!

S&P tarafından yapılan son açıklamaya göre Türkiye’nin kredi notu düşürüldü. Bir önceki değerlendirmede Türkiye’nin kredi notu B+ olarak açıklanmıştı. 30 Eylül tarihinde yapılan değerlendirmeye göre ise Türkiye’nin uzun dönem kredi notu B+’dan B’ye düşürüldü. Kısa vadeli yerel ve yabancı para cinsinden kredi notu ise B olarak teyit edildi. Kredi notunun görünümü ise durağan olarak açıklandı.

S&P’nin Türkiye kararına ilişkin kurumdan, “Gevşek para ve maliye politikası düzenlemeleri, düşük net döviz rezervi seviyeleri finansal istikrar ve kamu maliyesi üzerinde etkili oluyor. Bu da Türk lirasının yeniden oynaklığına dair kırılganlığını beraberinde getiriyor. Türkiye’nin dış pozisyonu ise önemli bir kredi zayıflığı olmayı sürdürüyor.” denildi.

KREDİ NOTU NE ANLAMA GELİYOR?

Ülke ekonomileri için açıklanan kredi notları ekonomik görünüme dair önemli işaretler barındırıyorlar. Özellikle yabancı yatırımcılar tarafından dikkate alınan kredi notları o ülkede yatırım yapmanın cazip olup olmayacağına işaret ediyor. Kredi notu düşük ülkeler yatırımcılar için cazip olarak değerlendirilmiyorlar. Yatırımcılar uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yüksek kredi notu tespiti yapılan ülkelere yatırım yapmayı daha çok tercih ediyorlar.

S&P TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN OLUMLU DEĞERLENDİRME YAPMIŞTI!

S&P tarafından dünya ekonomisine dair büyüme raporu dün açıklanmıştı. Yayınlanan raporda Türkiye ekonomisi için olumlu verilere yer verilmişti. Türkiye ekonomisinin 2022 ve 2023 yıllarında büyüme oranlarını yükselten uluslararası kurum enflasyon ile alakalı olarak ise çarpıcı bir tahminde bulunmuştu. S&P tarafından açıklanan beklentiye göre Türkiye’de enflasyon kademi bir şekilde düşüşe geçecek ve 2023 yıllında yıllık enflasyon yüzde 40’a gerileyecek. Türkiye ile alakalı olarak oldukça olumlu değerlendirmeler yapan S&P tarafından kredi notunun düşürülmesi ise ekonomide riski ortaya koyuyor.