Tarih verildi milyonları ilgilendiren o vergi 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giriyor!

Milyonlarca kişiyi kapsayacak olan yeni vergi düzenlemesi erteleme yapılmaması durumunda 1 Ocak 2023 tarihi itibari ile yürürlüğe giriyor. Konaklama vergi nedir, ertelenecek mi, kimler ödeyecek?
Tarih verildi milyonları ilgilendiren o vergi 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giriyor!

Tarih verildi milyonları ilgilendiren o vergi 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giriyor! Milyonlarca kişinin ödeyeceği vergi için ilk açıklama geldi. Türkiye'de Ocak ayında milyonlarca kişinin hayatına yeni bir vergi ödemesi daha girecek. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilecek olan vergi düzenlemesi ilk olarak 2019 senesinde hayata geçirilmişti. Yapılan yasal düzenleme ile konaklama vergisi ödemesinin hayata geçirilmesine karar verilmişti. Ancak, yapılan düzenleme sonrasında alınan karar ile ertelenmişti. 

KONAKLAMA VERGİSİ NEDİR, KİMLER ÖDEYECEK?

İlk olarak 2019 senesinde yapılan yasal düzenleme ile hayatımıza giren konaklama vergisi daha sonrasında alınan karar ile ertelenmişti. 2021 senesinde 7338 sayılı yasada yapılan düzenleme ile konaklama vergisinin 1 Ocak 2023 tarihinde hayata geçirileceği ilan edilmişti. Belirtilen tarih için süre yaklaşırken konu hakkında son dakika açıklaması Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ve turizm tesisi yöneticileri tarafından gündeme taşındı. 

Tarih verildi milyonları ilgilendiren o vergi 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giriyor!

Söz konusu yasal düzenleme konusunda boşluklar bulunurken en önemlisi verginin sadece yabancı turistten mi yoksa yerli turistten de alınıp alınmayacağı yönünde oldu. Eğer yerli turistten de vergi alınırsa bu durumda otelde kalan turistler ödedikleri otel parasına ek olarak yüzde 2 oranında konaklama vergisi ödeyecekler. 

Konu hakkında açıklama yapan TÜROFED ve AKTOB üyeleri "Çünkü biz bu vergiyi bu kadar kısa sürede turiste anlatamayız. Bir yıl öteleme şansı olursa 2024 katalogları ona göre çıkar. Taslakta vergi oranı yüzde 2. Bu çok yüksek. Bu oran işletmelerden alınırsa otelciden çıkan oran yüzde 5.5-6’lara ulaşır. En önemlisi de bu verginin dünyadaki örneklerine bakılarak turistten alınması" diyerek vergi oranının düşürülmesini ve turistlerden alınmasını talep etti. 

Yeni verginin bu şekilde hayata geçirilmesi durumunda yerli turistin de 1 Ocak 2023 tarihi itibari ile ödediği otel parası üzerinden artı olarak konaklama vergisi ödeyecekleri belirtildi. Konaklama vergisi yüzde 1 seviyesine düşürülürse 5 bin TL otele ödeme yapan bir vatandaş bu tutara ek olarak 500 lira ödeme yapacak. Yüzde 2 olarak tahsil ederse bu durumda ise bin TL ödeme yapılacak.