Temmuz zammı formülleri! Emekli maaşları ne kadar olacak?

Emekli maaşlarına yapılacak olan zam ile alakalı olarak son hesaplamalar dikkat çekiyor. Emeklilere Temmuz ayında yüzde kaç zam verilecek. Kademeli zam formülü nasıl uygulanacak?
Temmuz zammı formülleri! Emekli maaşları ne kadar olacak?

Türkiye'de 15 milyonu geçen sayıda emekli vatandaş bulunuyor. Bu emeklilerin maaşlarına Temmuz ayında zam yapılacak. Ancak bu yıl maaşlara yapılacak olan zam oranı konusunda oldukça büyük belirsizlikler bulunuyor. Normal koşullarda emeklilere yılın ilk 6 ayında oluşan enflasyon kadar maaş zammı veriliyor. Ancak seçimden önce en düşük emekli maaşının 5.500 TL'den 7.500 TL'ye yükseltilmesi işleri karıştırdı. Bir de refah payı artışı devreye girince emekli maaş zamlarının hesaplanması oldukça güç bir hale geldi.

EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR ARTACAK?

Emekli maaşlarına bu yıl üç aşamalı bir zam formülü uygulanacak. İlk aşamayı ise enflasyon farkı oluşturacak. Enflasyon farkı meselesinde veriler hiç de olumlu değil. Bedava doğalgazın enflasyona yansıması ile enflasyon düşlerken oluşan enflasyon farkı yılık ilk 5 ayı için yüzde 15,26 oldu. Haziran enflasyonunun da aynı etkiyle düşük geleceği ve bu rakamın en fazla yüzde 16'ya yükselebileceği yorumları yapılıyor. Bu durumumda emekli maaşları önce yüzde 16 oranında zamlanacak.

Emekli maaşlarına bir de refah payı artışı verilecek. Refah payı artışının ne kadar olacağı konusunda çeşitli öngörüler paylaşılıyor. Ancak bir önceki dönemden yola çıkarak bir sonuca ulaşılabilir. Ocak ayında emekli maaşlarına ilk olarak yüzde 25 zam açıklanmıştı. Bunun yüzde 15'i enflasyon, kalanı ise refah payı artışıydı. Daha sonra tepkiler gelince Cumhurbaşkanı Erdoğan zam oranını yüzde 30'a çıkardı. Yani emeklilere ilk olarak yüzde 10 refah payı artışı zammı yapılmıştı. Şimdi de aynı oranın uygulanması muhtemel seçenekler arasında bulunuyor. Bu durumda enflasyon ve refah payı artışı ile bu zam oranı yüzde 25'e tamamlanacağı iddia ediliyor.

Bir üçüncü zam aşaması ise kademeli zam olacak. Bu durumda 7.500 TL'den fazla emekli maaşı olanlardan başlamak üzere kademeli zamlar uygulanacak. Bu şekilde 3 kademeye bölünecek olan emekliler ilk kademede yüzde 6, ikinci kademede yüzde 4, üçüncü kademede de yüzde 2 oranlarında ek bir zam alacaklar. Bu zam ayrıca hesaplanacak.

10.000 TL emekli maaşı olan bir emekli yüzde 25 zamla 2.500 TL zam alacak. Kademeli zam ile de 600 TL zam alacak olan bu emekli vatandaşın maaşı 13.100 TL olacak. 20.000 TL emekli maaşı olan emekli 5.000 TL maaş zammı alacak. Ayrıca kademeli zamdan ekstra bir artış meydana gelecek.