Aile konutu şerhi olan ev eşten izinsiz kiraya verilebilir mi?

Konutlara getirilen aile konutu şerhi ile alakalı olarak hukuki ayrıntılar merak ediliyor. Aile konutu şerhi nedir? Aile konutu şerhi konulan ev kiraya verilebilir mi?
Aile konutu şerhi olan ev eşten izinsiz kiraya verilebilir mi?

Konutların tapu kütüklerine işlenilen aile konutu şerhi ile alakalı ayrıntılar merak ediliyor. Aile konutu şerhi bir konut için düşülmüşse o konut hangi niteliklere ve imkanlara sahip olur? Aile konutu şerhi neden var? Aile konutu şerhi hangi işe yarar? Bir konutun aile konutu şerhi olması ne anlama gelir? Aile konutu şerhi ile eşlere hangi imkanlar verilir? 

AİLE KONUTU ŞERHİ NEDİR?

Tapu kütüklerinde bulunan şerhler bölümünde konutlar için aile konutu şerhi işlenilebilmektedir. Bunun anlamı o konutun ailenin ikameti olarak kullanıldığı ve aile birliğinin devamı için o konutun gerekli olduğudur. Bundan dolayı aileye konutu şerhi işlenen bir ev için eşlerden birisi kendi isteğine göre tasarrufta bulunamaz. Bu uygulama eşlerden birisinin aile birliğinin devamı için gerekli olan konutun satılmaması için getirilmiştir. Genellikle erkeklerin eşlerinden izinsiz bir şekilde aile konutlarını satmasına dair işlemler çoğalınca böyle bir denetime imkan sağlayacak uygulama devreye sokulmuştur. 

AİLE KONUTU ŞERHİ OLAN EV KİRAYA VERİLİR Mİ?

Aile konutu şerhi olan bir ev için icra işlemleri bile yapılamamaktadır. Dolayısıyla bu evlerin kiraya verilebilmesi oldukça kapsamlı izinleri gerektirmektedir. Eşlerden birisi sadece kendi kararıyla aile konutunu kiraya veremez. Eğer kiraya verilmek isteniyorsa her iki eşin de onayı gerekmektedir. Onay alınmadan yapılan kira sözleşmeleri bağlayıcı olmayacaktır. 

AİLE KONUTU ŞERHİ NASIL KALDIRILIR?

Aile konutu şerhinin kaldırılması için farklı yöntemler bulunmaktadır. Eşler tapu müdürlüklerine giderek ortak bir şekilde bunu sonlandırabilirler. Boşanma durumunda ise mahkemeler aracılığı ile şerh kaldırılabilir. O durumda da mal paylaşımı ile aile konutu için karar verilir.