Enerji zamları sonrası çimento fiyatları! 1 torba çimento kaç TL'den satılıyor?

Çimento fiyatları son dönemlerde inşaat sektörünün en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Enerji krizinin çimento fiyatlarına nasıl yansıdığı araştırılıyor. 1 torba çimento kaç TL oldu? Çimento fiyatları ne kadar olacak?
Enerji zamları sonrası çimento fiyatları! 1 torba çimento kaç TL'den satılıyor?

İnşaat sektörünün yaşadığı maliyet krizinin boyutu her geçen gün artmaya devam ediyor. Temel yapı malzemelerinin fiyatlamalarındaki negatif görüntü inşaat maliyet hesaplamalarında bir belirsizlik ortaya koyuyor. Fiyatların gidebileceği nokta kestirilemezken yaşanan son gelişmelerden sonra olumlu ve olumsuz beklentiler gündeme gelmeye başladı. Peki çimento sektöründe ne gibi fiyat gelişmeleri yaşanıyor. Çimento fiyatlarında son durum ne?

ÇİMENTO PİYASASINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER!

Çimento üretimi yapılırken yüksek enerjiye ihtiyaç duyulması yaklaşan tehlikeyi açık bir şekilde ortaya koyuyor. Dünyada meydana gelen enerji krizi bu enerji maliyetlerini yükseltmekle sonuçlanıyor. Zira sanayide kullanılan hem doğalgaza hem de elektriğe Türkiye’de yüzde 50 oranında zam gelmişti. Bu zamların çimento sektöründe üretim maliyetlerine yansıması çimento fiyatlarına ilerleyen haftalarda zam olarak dönmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Pandemi dönemiyle beraber Türkiye’de inşaat sektörü bir krize girmiş ve işler oldukça yavaşlamıştı. Bu süreçte çimento üreticileri ihracat kanallarını geliştirerek ayakta kalmayı başarmışlar ve hatta işlerini büyütmüştüler. Şimdi yine Türkiye’de iç piyasada taleplerin azaldığı bir dönemden geçiliyor. İhracat kanalı ise şimdilik çok güçlü değil. Ancak Avrupa’da yaşanan enerji krizinden dolayı oradaki çimento fabrikalarında üretim aksamaları meydana gelecek. Buna dair planlama yapan Türkiye’deki çimento üreticileri doğru bağlantılar kurarak çimento ihracatı ile yaşanan krizden çıkmayı amaçlıyorlar.

ÇİMENTO FİYATLARI NE KADAR OLDU?

Betonarme yapılarda kullanılması zorunlu olan bir temel inşaat yapı malzemesi olan çimento için son fiyatlamalar şu şekilde:

1 kg gri çimento: 9,80 TL
3 kg gri çimento: 10,00 TL
5 kg gri çimento: 11,50 TL
50 kg gri çimento: 84,99 TL
1 kg beyaz çimento: 8,00 TL
3 kg beyaz çimento: 20,00 TL
5 kg beyaz çimento: 29,90 TL
50 kg beyaz çimento: 99,99 TL