Ev hanımı emekli çalışan! Kimler emlak vergisi öder kimler ödemez?

31 Mayıs tarihine sayılı günler kala emlak vergisi 1. taksit son ödeme tarihi yaklaştı, Peki, kimler emlak vergisi öder kimler ödemez, muafiyet şartları neler?
Ev hanımı emekli çalışan! Kimler emlak vergisi öder kimler ödemez?

Mart ayında başlayan emlak vergisi ödemeleri için geri sayım başlarken sıfır oranlı emlak vergisi hatırlatması geldi. Sahibi olduğu taşınmazlar için hesaplanan emlak vergisi için son ödeme tarihi uyarısı yapılırken 31 Mayıs tarihine kadar ödemesini yapmayan kişilere gecikme cezası hesaplanacak.

Emlak vergisinde aranılan kriterlere sahip olan tapu sahipleri hesaplanan tutarda emlak vergisi ödemekle yükümlü tutulurken bazı kişiler için ise sıfır oranlı emlak vergisi hesaplanacak. Aranılan kriterlere sahip olan emekliler, ev hanımları, işi olmayan kişiler, gaziler, şehidin dul eşi ve yetimleri konut sahibi olsalar dahi emlak vergisi ödemez.

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ?

Emlak vergisi muafyieti hakkı belirli kişilere tanınmakta olup bu kişilerin taşınmazın bulunduğu belediyeye yazılı olarak başvuru yapmaları yeterlidir. Emlak vergisi muafiyeti dilekçesi yazılarak başvuru yapılması durumunda aranılan kriterlere sahip olan kişiler sıfır oranlı emlak vergisi hakkında yararlanır ve vergi ödemesi yapmaz.

KİMLER SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ HAKKINDAN YARARLANABİLİR?

Emlak vergisi ödemesinde sahip olduğu evin tek evi olması koşulu ile emekliler, ev hanımları, işsiz kişiler, şehidin dul eşi ve yetimleri ile gaziler emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlanabilmektedir. Ancak bu haktan yararlanmak isteyen kişilerin evleri için büyüklük sınırı uygulanmakta olup bu sınır 200 m2 olarak hesaplanır. Hiçbir geliri olmaması koşulu ile yukarıda ki listede yer alan kişiler vergiden muaf tutulur. Emekliler için emekli aylığı, şehidin dul eşi ve yetimi ile gaziler için ise devletin verdiği maaş gelir harici tutulmaktadır.

Genel Yayın Yönetmeni