Gayrimenkul Sertifikası Nedir? Nasıl Alınır ve Satılır?

Gayrimenkul sertifikası, projeyi küçük paylara bölerek pek çok kişi tarafından satın alınabilmesini sağlayan bir sistemdir.
Gayrimenkul Sertifikası Nedir? Nasıl Alınır ve Satılır?

Gayrimenkul sertifikası, projeyi küçük paylara bölerek pek çok kişi tarafından satın alınabilmesini sağlayan bir sistemdir.

Bu sistemde, kişiler evin ya da mülkün tamamı yerine metrekarelerini satın alabiliyorlar. Bu şekilde daha az zarar ederek riskli yatırım yapmak da mümkün oluyor. Ayrıca herkes bütçesine göre de yatırım yapabiliyor. Bu bağlamda gayrimenkul sertifikası, gayrimenkul yatırımlarını arttıracağa benziyor.

Dilediğiniz kadar bütçeyle yatırım yapmanıza imkan sağlayan bu sistem de alt bir limit de bulunmuyor. Bu açıdan yatırıma halkın katılımı da mümkünleşiyor. Emlak piyasasının durgunlaşmasına da engel olduğu için yatırımcılara da yardımcı oluyor.

Türkiye'nin her ilinden yatırım yapmak da mümkün. Bu nedenle küçük yerlerin gelişmesine de yardımcı olan bir sistem. Ayrıca alıcılara da fazlaca seçim imkanı sunabiliyor.

Bu yatırımın en önemli özelliklerinden biriyse kredi almaya gerek duyulmayabilmesi. Böylelikle 200 bin liraya bir ev almak istiyorsanız ve 150 bin liranız varsa; kalan 50 bin liralık kısmına birini gayrimenkul sertifikasıyla ortak edebilirsiniz.

Gayrimenkul Sertifikası Nedir? Nasıl Alınır ve Satılır?

Şayet oturma amacıyla bir daire almak istiyorsanız ve elinizde bir miktar para varsa; elinizdeki parayla gayrimenkul sertifikasıyla belli bir metrekare alabilir, proje teslim tarihine kadar dairenin ilan edilen paylarını da yavaş yavaş alabilirsiniz. Böylece yine kredi almadan proje teslim tarihine kadar konut sahibi olabiliyorsunuz. Bu da hem alıcıya vakit kazandırıyor hem de kredi çekmeden daha az maliyetle konut sahibi olmasını sağlıyor.

Sertifika vadesinin ardından konut sahibi olmak yerine nakit olarak kar elde etmek isteyenler içinse, ihraççı tarafından vade tarihinden önceki üç aylık borsa fiyatlarının ortalaması üzerinden geri alım sistemi getirildi. Borsa fiyatına erişilemiyor ve haksız bir fiyat tesbiti yapılıyorsa geri ödeme fiyatı; gayrimenkulün piyasa fiyatı üzerinden gerçekleştiriliyor.

Sertifikayı satmak istiyorsanız, proje sonunu da beklemeye lüzum yok. Borsa İstanbul'da satabilirsiniz.

Projenin gerçekleşmeme ihtimalinde, yatırımcıyı korumak için alınan başka bir önlem ise; yatırımcıların projenin geleceği ile ilgili konularda karar sahibi olabilmelerine destek verilmesidir .Sertifika sahipleri ''gayrimenkul sertifikası sahipleri'' toplantıları yaparak projenin devamına karar verilmesi ya da isterlerse proje satışından elde edilen paraların, sertifika sahiplerine ödenmesi hususunda karar alma imkanına sahip olabilecekler.