İlişkisizlik belgesi nedir nasıl alınır?

İhale ile iş yapan firmalardan talep edilen belgelerden biride ilişkisizlik belgesidir. Son dönemde bu belge nereden, nasıl alınır sorusu sıklıkla araştırılmaya başladı.
İlişkisizlik belgesi nedir nasıl alınır?

Sosyal Sigortalar Kurumu SGK tarafından en çok verilen belgelerden biride ilişkisizlik belgesi olarak öne çıkmaktadır. Günümüzde ihale ile iş alan firmaların artması ile bu belge için yapılan başvurularda artmaktadır. Çünkü bu belge ihale başvuru evrakları arasında yer almaktadır.

Resmi kurumlar satın alacakları hizmet ve malzemeler için alımları ihale yöntemi ile yapmaktadır. Düzenlenen bu ihalelere katılım için ise belirli evrakların ibrazı gerekir. Bu evraklardan biride ilişkisizlik belgesi olarak öne çıkmaktadır.

İLİŞKİSİZLİK BELGESİ NEREDEN ALINIR?

İlişkisizlik belgesi almak isteyen kişiler başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu SGK üzerinden yapmaktadır. Bu belgenin amacı ihaleye katılmak isteyen firmanın borcunun olmadığını göstermektir. Firma ya da şahıs tarafından yapılan başvuru sonrasında SGK müfettişleri tarafından inceleme yapılır.

Yapılan inceleme sonucunda borç olmadığı tespit edilirse ilişkisizlik belgesi verilir. Bu belgeyi alanlar düzenlenen ihaleye katılma hakkı elde etmiş olur. İlişkisizlik belgesi başvurusu günümüzde gelişen teknoloji sayesinde internet üzerinden de yapılabilmekte olup SGK sitesi üzerinden de alınabilmektedir. Mali müşavirlerinde ilişkisizlik belgesi düzenleme yetkisi bulunmakla beraber ihale metninde koşullara göre başvuru yapılmalıdır.

İlişkisizlik belgesi nedir nasıl alınır?

Çünkü bazı resmi kurumlar sadece SGK tarafından hazırlanan belgeyi kabul etmektedir. SGK resmi internet sitesi üzerinden sunulan ilişkisizlik belgesi başvuru uygulaması ile işverenlerin ihaleli işleri ya da özel bina inşaatları için iş bitim dilekçelerinde kullanılmak üzere online olarak bu belge hazırlanabilmektedir Belediyelerin ya da işe girilecek olan ihale makamına teslim edilecek olan belgeler bu uygulama sayesinde resmi yazıları ile beraber barkodlu olarak ilgili makama da ulaştırılmaktadır.