Müteahhitlerde şaşkın! Zamkolik olan inşaat malzemelerine Eylül ayında yüzde 25 zam geldi

İnşaat sektöründe maliyet krizi her geçen gün biraz daha derinleşirken Eylül ayında inşaat malzemeleri fiyatlarına gelen zam yüzde 25 olarak ilan edildi. Konut fiyatları düşer mi, düşecek mi?
Müteahhitlerde şaşkın! Zamkolik olan inşaat malzemelerine Eylül ayında yüzde 25 zam geldi

Son dönemde konu fiyatlarında yaşanan yükselişin en önemli nedenleri arasında gösterilen inşaat malzemelerini Eylül ayında yüzde 25 zam geldi. Yıllık bazda yüzde 173 oranında artış yaşanan konut fiyatlarını düşürmek için hükümet tarafından 250 bin sosyal konut projesi hayata getirilmişti.

Sektör temsilcileri ise inşaat malzemelerine gelen zammı gerekçe göstererek konut fiyatlarında düşüşün hayal olduğunu iddia etti. Enflasyonda yaşanan yükseliş ve buna bağlı olarak inşaat malzemelerine gelen yüksek zamlara dikkat çeken sektör temsilcileri yeni konut üretmenin maliyetinin her geçen gün arttığına dikkat çekti.

KONUT FİYATLARI DÜŞER Mİ, NE ZAMAN DÜŞECEK?

1 Eylül tarihinde enerji fiyatlarına gelen zamları değerlendiren Güral Güven “Torbası 80 lira olan çimento 90 lira oldu, 4.5 lira olan kiremit 5 liraya çıktı, topu 180 lira olan cam yünü 220 liraya geldi. Birçok ürün bu şekilde zamlandı. Bunların yanı sıra bekleyen zamlar da var. Sektörde yeni bir enerji zammı beklentisi var o zamla birlikte yeni fiyat açıklayacak olan fabrikalar da var. Bu zamlar piyasa durgunken böyle. Bir de ürünler satılsa çok daha fazla zamlanır" diyerek gelen zamların Ekim ayında da devam etmesini beklediklerini dile getirdi. 

Türk Mimar Mühendisler Odaları Birliği İkinci Başkanı Selçuk Uluata ise yaptığı açıklamasında gelen zamların konut fiyatlarına yansıtılmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek zamlar devam ettiği sürece konut fiyatlarına indirimin hayal olduğunu söyledi. Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu ise inşaat malzemelerine 15 günde bir zam geldiğini belirterek kendilerinin de şaşkın olduğunu söyledi.