Yüksek faiz konutu vurdu ABD'de konut satışları çakıldı

Enflasyonu düşürmek için parasal sıkılaşma politikasına geçiş yapan FED'in hamleleri konut satışlarında sert düşüş yaşanmasına neden oldu.
Yüksek faiz konutu vurdu ABD'de konut satışları çakıldı

Dünya yükselen enflasyon rakamları nedeniyle küresel bir ekonomik kriz yaşamaya devam ederken süreçte ilk faiz artırımına başlayan ülkelerden biri de ABD olmuştu. Amerika Merkez Bankası FED tarafından yapılan agresif faiz artırımları piyasada etkilerini göstermeye başladı. 

Amerika Merkez Bankası FED tarafından uygulanan parasal sıkılaşma politikası konut satışlarını düşürdü. Yaşanan düşüş açıklanan Eylül ayı verilerine de yansıdı. Enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş gerekçesi ile faiz artırımı kararı alan FED'in aldığı kararlar mortgage faizlerinde sert yükseliş yaşanmasına neden oldu.

FED FAİZ ARTIRDI KONUT SATIŞLARI ÇAKILDI

Amerika bir kere daha yüksek enflasyonla mücadele programını uygulamaya alırken alınan kararlar konut kredisi faiz oranlarını yükseltti. Yaşanan yükseliş Ağustos ayı verilerinin ardından Eylül ayında daha da derinleşirken yıllıklandırılmış bazda yüzde 10,9 düşüşle 603 bin adet olarak gerçekleşti. 

Konut fiyatlarında ise satış rakamlarındaki düşüşe rağmen yükseliş yaşanması dikkat çekti. Amerika'da konut fiyatları yıllık bazda yüzde 13,9 oranında artış gösterdi ve 470 bin 600 dolar seviyesine yükseldi. Amerika'da FED tarafından uygulanan agresif para politikası ve faiz artırımı sonrasında konut kredisi faiz oranları yüzde 7,16 seviyesine ulaşarak 2001 senesinden bu yana en yüksek seviyeyi görerek son 21 senenin rekorunu kırmıştı. İkinci el konut satış rakamları sıfır konutlara göre yaşanan olumsuz gelişmelerden daha fazla etkilenirken üst üste 8. ayda da düşerek tedirginlik yaratmıştı.