Asgari ücrette ilk adım atılıyor! Resmen başlıyor, masada bu iki rakam var!

Asgari ücret zammında hesaplar değişirken sürecin resmen başlayacağı bildirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücret zammı için ilk adımı atmaya hazırlanıyor. Asgari ücret ne kadar olacak?
Asgari ücrette ilk adım atılıyor! Resmen başlıyor, masada bu iki rakam var!

Milyonlarca asgari ücretli çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammı ile alakalı olarak yeni gelişmeler yaşanmaya başlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bugün devir teslim töreni yapıldı. Bu tören ile beraber Vedat Bilgin görevi Vedat Işıkhan’a teslim etti. Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak olan zamma dair süreç Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yönetilecek.

TEMMUZ ZAMMI İÇİN RESMİ ADIM ATILIYOR

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücrete yapılacak olan Temmuz zammının belirlenmesi için ilk resmi adımı atmaya hazırlanıyor. Bu zamma Asgari Ücret Tespit Komisyonu karar verecek. Bu komisyonu Bakan Vedat Işıkhan gelecek hafta toplantıya davet edecek. İşçi ve işveren temsilcileri bu komisyonda bir araya gelerek asgari ücret pazarlığı yapacaklar. Çıkan kararı son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan onaylayacak.

ASGARİ ÜCRETTE ZAM HESAPLARI NASIL DEĞİŞTİ?

Asgari ücrette zam hesaplarında bazı değişiklikler meydana geldi. Türkiye’de yeni bir ekonomi yönetimi görev başına geldi. Bu ekonomi yönetiminin usulleri bir önceki yönetimden çok daha farklı olacak. Enflasyonla mücadele edecek olan Mehmet Şimşek yönetiminin bol keseden maaş zammı verilmesini uygun görmeyeceği düşünülüyor. Bundan dolayı asgari ücret zammında da yüzde 40-45 seviyeleri artık rafa kalktı yorumları yapılıyor.

Asgari ücret zammı için ilk olarak enflasyon verisine bakılacak. 2023 yılının ilk 5 ayında enflasyon yüzde 15,26 oldu. Asgari ücret zam pazarlıkları bu oran üzerinden yapılacak. Normalde 6aylık enflasyonun dikkate alınması gerekiyor ama Haziran ayı enflasyonu Temmuz ayında açıklanacağı için o veri eksik olarak pazarlıklar yapılacak.

Asgari ücret zammında bir de refah payı artışı meselesi bulunuyor. Devletin yaptığı bir ödeme olmayan asgari ücrete refah payı eklenmesi en azından ara zam için oldukça zor görülüyor. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında asgari ücret ara zammında da refah payı artışı yapılmamıştı. Yüzde 15 çıkan enflasyondan yola çıkılarak pazarlık masasında yüzde 20 ve yüzde 25 oranlarında zam yapılmasının pazarlığı yapılacak.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLUR?

Asgari ücrete yapılacak olan zam oranı yüzde 20 olması halinde yeni asgari ücret 10.207 TL olacak. Yüzde 25 zam uygulanırsa o zaman asgari ücretin yeni tutarı 10.632 TL olacak. Belirlenen asgari ücret 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek.