Dolar 7,90 TL olmalıydı diyen Esfender Korkmaz açıkladı: Dolarda yeni zirveler geliyor!

Bir süredir durgun hareketlerini sürdüren dolar için kritik süreç yaklaşıyor. Ünlü ekonomist Esfender Korkmaz, doların yükselmeye devam edeceğini söyledi.
Dolar 7,90 TL olmalıydı diyen Esfender Korkmaz açıkladı: Dolarda yeni zirveler geliyor!

Son aylarda piyasalarda kimi zaman durgun kimi zaman yükseliş bir seyir görülüyor. Dolar bir süredir durgun hareketlerini sürdürürken 14,60 - 14,70 TL seviyelerinden işlem görüyor. Doların önümüzdeki aylardaki geleceğini belirleyecek nokta ise Fed'in Mayıs ayında açıklayacağı faiz kararı olacak.

Ünlü ekonomist Prof. Dr. Esfender Korkmaz, doların seyrine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

'' Dolar Türkiye'nin kaderi oldu ''

Esfender Korkmaz, doların Aralık ayından bu yana yüzde 20 oranında değer kaybettiğini söyledi. Dolar kurunun şu anki reel kur endeksine göre 7,90 TL olması gerektiğini aktaran Korkmaz dolardaki artışın, Türk Lirasındaki değer kaybının süreklilik kazandığını ve bunun dalgalı kur politikasından kaynaklandığını belirtti. Türkiye'nin bir döviz politikası olmadığına dikkat çekerek, enflasyonun yükselmesinin nedeninin yüksek döviz kuru olduğunu ve Türkiye'nin milli gelirinin bu nedenle düştüğünü belirtti.

Doların 2021 yılı reel kur endeksine göre 5,35 TL olması gerektiğini ancak Türkiye'de yaşananlar nedeniyle 8,93 TL olduğunu söyledi. Dolar bu kadar artmasaydı ve denge kurulsaydı diyen Korkmaz, Türkiye'nin bu durumda milli gelirinin 1,2 trilyon olacağını ifade etti.

Dolar 7,90 TL olmalıydı diyen Esfender Korkmaz açıkladı: Dolarda yeni zirveler geliyor!

Dolar artmaya devam edecek

Doların baştan sona her şeyi etkilediğini bu nedenle dolar kurunun sabit kalmayacağının altını çizerek, dolar kurunun artmaya devam edeceğini belirtti. Enflasyonun yüzde 60 olması nedeniyle artış yönünde devamlı olan baskıların doları ilerleyen süreçte daha da yukarı taşıyacağını söyledi.

Türkiye'nin dış borç stokunun çok yüksek olduğunu, ülkenin sürekli döviz açığı vererek dış borçlanmada sorun yaşayabileceğini ifade eden Korkmaz, döviz çıkışı nedeniyle sürekli açık verildiğini aktardı. Dolar kurunun artmasının büyüme açısından çok önemli bir sorun yaratıyor dedi.

Bankaların kredileri ve faizleri enflasyonun altında tuttuğunu ancak bunun yalnızca bu yılı kurtarmak için atılan bir adım olduğuna dikkat çeken Korkmaz, bu adımların sadece 2022 yılını kurtaracağını ancak 2023 yılı için Türkiye'de dış borçların kurtarılması için çok zor günlerin beklendiğini ifade etti.

Öte yandan diğer ekonomistler dolar kurunun Mayıs ayında açıklanacak Fed kararı sonrası patlama yaratacağını ve hızla 18-20 TL bandına çıkarak Aralık ayındaki düzeyine yeniden döneceğini ifade etmişlerdi.

Editör notu: Bu haberde yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi değildir. Emlak365.com yatırım tavsiyesi vermez.