Adil satış değeri nedir, nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul sektöründe son dönemde en çok gündemde olan emlak terimleri başında Adil Satış Değeri yer almaktadır. Peki, adil satış değeri nedir, nasıl hesaplanır?
Adil satış değeri nedir, nasıl hesaplanır?

Son dönemde yükselen konut fiyatlarının etkisi ile adil satış değeri bir kere daha gündeme taşınırken pek çok kişi bu terimin anlamını araştırmaya başladı. Pandemi döneminde ilk olarak düşüş trendine giren, panik havasının dağılması ile ise yükselmeye başlayan konut fiyatları rekora koşmuştu. 

Tüm dünyada yükselen enflasyon, bozulan tedarik zinciri, insanların yaşam tarzlarının değişmesi ile konut fiyatlarında yükseliş yaşanmaya başlamıştı. Türkiye ise Frank Knight tarafından yayımlanan rapora göre küresel piyasalarda dünya genelinde konut fiyatları en çok artan ülke olarak ilk sırada yer almıştı. 

ADİL SATIŞ DEĞERİ NEDİR?

Konut fiyatlarının aşırı yükselmesi ile piyasada bir kere daha adil satış değeri tartışmaları yaşanmaya başlarken "adil satış değeri nedir, nasıl hesaplanır?" soruları gündeme gelmeye başladı. Adil satış değeri bir gayrimenkulün olağan ederi olarak ifade edilir. 

Gayrimenkulün normal koşullar altında satılması halinde oluşacak rayiç ve kıymetindeki satış değeridir. Bu değer emsalleri üzerinden hesaplanır. Bir konutun adil satış değeri o konutun ederini hesaplamak için kullanılır. Son dönemde konut fiyatlarında yaşanan yükseliş nedeni ile bu rakam daha da tartışılır bir hale gelmiştir. Özellikle de büyük şehirlerde konutlarda yaşanan yükseliş cepleri yakarken Merkez Bankası tarafından açıklanan son konut fiyat endeksi raporu ile İstanbul'da ortalama konut fiyatı 2 milyon 500 bin lirayı aştı. Konut fiyatlarında yaşanan aşırı değerlenme enflasyon rakamlarının yanı sıra konut arzının azalması ve talepte bu dönemde yaşanan yükseliş olarak gösteriliyor.