Ev sahipleri 1 Temmuz'u bekliyor! Yüzde 25 sınırı kalkınca kiralara ne kadar zam gelecek?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan yüzde 25 zam sınırı açıklaması ev sahipleri ve kiracıları bir kere daha karşı karşıya getirdi. Kiralara Temmuz'da ne kadar, yüzde kaç zam gelecek?
Ev sahipleri 1 Temmuz'u bekliyor! Yüzde 25 sınırı kalkınca kiralara ne kadar zam gelecek?

Kiralık ev fiyatlarında yaşanan anormal yükseliş sonrasında hükümet tarafından alınan karar doğrultusunda kira sözleşmesi zam oranında yasal değişikliğe gidilmişti. Yapılan yeni düzenleme ile yasal kira artışı zam oranı 12 aylık TÜFE ortalaması yerine yüzde 25 olarak belirlenmişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan açıklama ev sahipleri ve kiracıları heyecanlandırdı. Bakan Şimşek ekonomiyi değerlendirdiği canlı yayında kira artış oranı hakkında gelen soruyu yanıtlayarak yüzde 25 zam sınırını uzatmak için bir neden görmediklerini ifade etmiş, sınırın kaldırılacağı sinyalini vermişti.

TEMMUZ AYINDA KİRALARA NE KADAR, YÜZDE KAÇ ZAM GELECEK?

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı bir kere daha karşı karşıya getirecek olan son dakika gelişmesi büyük yankı uyandırmıştı. Bakan Şimşek canlı yayında yapmış olduğu açıklamasında "Kirada yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep görmüyorum, çok büyük ihtimalle devam etmez." diyerek zam sınırının kaldırılacağı yönünde açıklama yapmıştı.

kira-artisi.jpg

Söz konusu düzenlemenin iptal edilmesi halinde eskiden olduğu gibi konutlarda resmi kira artışı oranı 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya devam edecek. Nisan ayında söz konusu oran yüzde 59,64 olarak gerçekleşmişti. Yani kiracılar yüzde 59,64 yerine yüzde 25 oranı üzerinden zam vermiş, yaklaşık yüzde 35'lik bir oranda kar elde ederken ev sahipleri ise zarara uğramışlardı. Düzenleme hakkıında son kararı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vermesi beklenirken kamuoyunda kiracılar düzenlemenin devam edilmesi, ev sahipleri ise iptal edilmesi yönünde baskı yaratmaya çalışıyorlar.

Genel Yayın Yönetmeni