Kira fiyatları için kötü haber geldi

Kiracı ve ev sahipleri arasında yaklaşık 3-4 yıldır devam eden kira problemi artık çıkmaz yola girdi. Hükümet yüzde 25 zam sınırı ile konuyu çözüme ulaştırmaya çalışsa da ne yazık ki istenilen sonuç elde edilemedi. Kiracılar için kötü haber tez geldi!
Kira fiyatları için kötü haber geldi

Ev fiyatlarının yanı sıra kira fiyatlarının da hızlı bir şekilde artış göstermesi özellikle kiracıları zorlamaya devam ediyor. Asgari ücretle geçinen binlerce kişi olduğu düşünülürse, kira fiyatları genel olarak 15-16 bin TL’den başlıyor.

1 TEMMUZ’DA KALDIRILACAK

Kiracılar için yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz tarihinden itibaren kaldırılacak. Konuya ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yüzde 25 zam sınırının kalmasına ilişkin bir sebep olmadığını daha önceki dönemlerde açıklamıştı.

Durum bu şekilde olunca ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu kira fiyatları için önemli açıklamalarda bulundu. Ünlü ekonomist yaptığı açıklamasında zam sınırının kalkacağını kira fiyatlarının daha da yükseleceğini söyledi.

KİRA FİYATLARINDA SERT ARTIŞ

Konuya ilişkin İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Dr. Buğra Gökçe yaptığı açıklamasında kira fiyatlarındaki verilerden bahsederek önemli ifadeler kullandı. Yüzde 25 zam sınırının konut piyasasını düzenlemeye yetmeyeceğini ifade eden Gökçe, İstanbul’da ortalama kira fiyatlarının 19 bin TL seviyesinde olduğunun altını çizdi.

“KİRALAR HEP YÜKSEK KALMAYA DEVAM EDER”

Konutlardaki düşüşün konut inşaatını azaltacağını ifade eden Şatıroğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

“Sonuçta arz yeterince artmayacağı için kiralar daha da çok artar. Yani kiracılar başta ev sahibini düşman gören uygulamalara alkış tutarlar ama bir süre sonra faturayı kendileri ödemeye başlarlar. Bu sırada parası olan Dubai'de yatırımını yapmış dolara endeksli olarak kira elde etmeye devam eder. Enflasyon tek haneye inmeden ve göç sorunu çözülmeden de kiralar alım gücüne göre hep yüksek kalmaya devam eder”

Son dönemlerde yatırım aracı olarak görülen konutların artık yatırım aracı olmaktan çıkacağını bu durumda da konut talebin azalabileceğini ifade etti. Bu durumda fiyatların gerileyebileceğini ancak parası olmayanın yine almayacağının altını çizdi.