Konut kredisi faiz oranları yükseldi ev fiyatları düştü

Yükselen konut kredisi faiz oranları nedeniyle vatandaşlar ev sahibi olmakta zorlanırken düşen talep ev fiyatlarında pazarlık alanı açılmasını sağladı.
Konut kredisi faiz oranları yükseldi ev fiyatları düştü

Enflasyon rakamlarında yaşanan yükselişi durdurmak adına Merkez Bankası parasal sıkılaşma politikasını devreye alırken politika faiz oranı için yapılan güncellemeler kredi faiz oranlarını da yükseltmişti. Merkez Bankası politika faiz oranını yüzde 50 seviyesinin üzerine taşırken bankaların konut kredisi faiz oranlarında da rekor kırılmıştı.

Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan artış vatandaşın kredi çekerek ev sahibi olmasını imkansız hale getirirken bu da talepte düşüşe neden olmuştü. Konuta olan talabin azalması ile satılık konut ilanları da artarken bu da ev almak isteyen kişiler için fırsat oluşmasına neden oldu. Özellikle de nakit para birikimi olan kişiler çok daha ucuz fiyatlarla ev sahibi olma imkanı elde ediyorlar.

KONUT FİYATLARI UCUZLAYACAK MI?

Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan yükseliş vatandaşın kredi çekerek ev sahibi olmasını zorlaştırırken bankaların kredi musluklarını kapatması ile konut satış rakamları da çakılmıştı. Konuta olan talep her geçen gün biraz daha azalırken bu da satışa çıkan konutların bekleme süresini arttırmıştı.

Evini acil olarak satmak zorunda olan kişiler bu nedenle fiyatta büyük indirime giderken elinde nakit birikimi olan kişiler için pazarlık konusunda uygun bir ortam oluştu. Emlakçılar 5 milyon liralık bir konutun bugün 4 milyon TL ile alıcı bulabileceğini belirterek elinde nakit birikimi olan kişilere konut önerisinde bulundu.

Genel Yayın Yönetmeni