Rönesans Rezidans kısa kolonlar nedeni ile çökmüş

Cennetten bir köşe sloganı ile milyonlarca liraya satılan 249 daireli Rönesans Rezidans depremde en çok can kaybı yaşanan noktalardan biri olarak son derece acı görüntülerin yaşanmasına neden olmuştu.
Rönesans Rezidans kısa kolonlar nedeni ile çökmüş

Rönesans Rezidans kısa kolonlar nedeni ile çökmüş - Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen deprem felaketi nedeni ile 11 ilde büyük yıkım meydana gelirken depremde belki merkez üssü olan Kahramanmaraş'tan bile daha fazla yıkıma uğrayan Hatay en çok can kaybı yaşanan illerden biri olmuştu. 

Hatay'da yıkılan binalar arasında en çok konuşulanların başında ise Rönesans Rezidans yer almıştı. Hatayspor'un pek çok futbolcusunun da yaşadığı dev rezidansta 249 daire yer alırken bu evlerde yaşayan yüzlerce kişi enkaz altında kalarak hayatını kaybetmişti. Binanın enkaz kaldırma çalışmaları tamamlanırken ilk bilirkişi heyeti raporu yayımlandı. 

RÖNESANS REZİDANS NEDEN ÇÖKTÜ?

Yeni yapılan bir yapı olmasına ve depreme dayanıklı denilerek satılan Rönesans Rezidans'ın yaşanan deprem ile yıkılmasının ardından gözler yıkım nedenine çevrilmişti. Enkaz alanından alınan numune ve karot incelemeleri tamamlanırken enkaz kaldırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından bölgede ikinci inceleme başlatıldı. 

Bilirkişi heyeti tarafından yapılan ilk inceleme sonuçlarına göre Rönesans Rezidans'ın bodrum katına ait perdelerden ve bodrum kat tabanından yer altı suyu sızıntısı olduğu belirlendi. Bodrum kat üzerinde yer alan noktada pencere türü boşluklar tespit edilirken bu boşlukların da kısa kolon etkisi oluşturduğu, bunun da yıkıma neden olduğu ifade edildi. Deprem bölgesi için belirlenen kolon etriye ölçüsünün altında kullanılan büküm de yıkım felaketinin etkilerini arttırdı.