Bu grupta olan emekliler emlak vergisinden muaf olacak

Konut, arsa ya da bina gibi mülklere sahip olanların her yıl devlete belirli miktarda vergi ödemesi gerekiyor. Emlak vergisi adı altında alınan bu ödemelerden bazı emekliler muaf tutulacak. Peki, emekliler emlak vergisinden muaf mı?
Bu grupta olan emekliler emlak vergisinden muaf olacak

Tek evi olan emekliler, belirtilen bir takım şartları taşıması halinde emlak vergisi ödemeyecek. Peki, emlak vergisinden muaf olmanın şartları neler, hangi emekliler emlak vergisi ödemeyecek? İşte merak edilen detaylar..

TEK EVİ OLAN EMEKLİLER

Konuya ilişkin Emlak Vergisi Kanunu’nun 8/2. Fıkrası hükümlerine göre SGK’dan aylık alan ve bunların dışında bir geliri olmayan emekliler 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları olması durumunda emlak vergisi ödemeyecek. Buna göre tek konutu olan emekliler yukarıdaki şartları taşıması halinde emlak vergisi ödemeyecek.

2 EVİ OLAN EMEKLİLER EMLAK VERGİSİ ÖDER Mİ?

Emeklilerin emlak vergisinden muaf olma durumları açık bir şekilde ifade edilmiştir. Brüt olarak 200 metrekareyi geçen ya da birden fazla evi olan emeklilerin emlak vergisi ödemesi zorunluluğu bulunuyor. Buna göre 2 konutu olan emekliler emlak vergisi ödemek zorunda.

EMLAK VERGİSİNİ GERİ ALMA

Aktarılan habere göre daha önceki dönemlerde emlak vergisi bildirimini vermeyen emekliler, daha sonra ilgili dilekçeyi belediyenin ilgili birimlerine iletmesi ve 5 yıllık zaman aşımı süresinin dikkate alınması halinde geçmişe dönük emlak vergisini geri alabilecek.

Her yıl emlak vergisi için artış oranı dikkate alınarak hesaplama yapılmaktadır. Geçtiğimiz yıl 100 TL olan emlak vergisi bu yıl için açıklanan artış oranı olan yüzde 58,46 dikkate alınacaktır. Örnek vermek gerekirse geçen yıl 100 TL olan emlak vergisi bu durumda 158,46 TL olacaktır.

Ödeme yapılması gereken miktar, tutarın satış esnasında belirlenen rayiç bedeli üzerinden hesaplanmaktadır. Bu durum konutlar için binde 1 olarak ifade edilmektedir.